Ο Ιάκωβος στο tvxs

Ο Ιάκωβος Καμχής περιηγείται με το tvxs «Μέσα Στο Δάσος»

Η νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή «Μέσα στο Δάσος», μετά το «Polaroid» και το «Όνειρο του Σκύλου», με τρεις νέους πρωταγωνιστές, την Κάτια Γκουλιώνη, τον Ιάκωβο Καμχή και τον Nathan Pisoort, μοιάζει με άγριο χορό των αισθήσεων σε ένα τοπίο με εκτυφλωτικά χρώματα, όπου συνομιλούν τα ένστικτα με τις επιθυμίες.

Συνέντευξη Τζένη Τσιροπούλου

Μικρές Περιπλανήσεις

Ταξιδέψαμε για τα γυρίσματα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως στη Δράμα, στο Πήλειο, στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα, στην Πελοπόννησο. Τα αγάπησα τόσο πολύ, που κάποια θέλω να τα κρατήσω μόνο για μένα και διστάζω να τα αποκαλύψω! Φύγαμε από την Αθήνα και γυρίσαμε μετά από 2 μήνες. Όλο αυτό το διάστημα κοιμόμασταν κυρίως σε σκηνές και μέρα με τη μέρα μεταμορφωνόμασταν τόσο πολύ στο ρόλο μας, που «κόψαμε» τα ρεπό για να μη χάνουμε το ρυθμό μας.

Συν-σεναριογράφουμε

Υπήρχε αρχικό σενάριο, το οποίο ήταν πολύ μεστό και με πολύ καλή δομή. Αυτός ήταν πάντα ο χάρτης μας, αλλά στις πρόβες, με τον Άγγελο, την Κάτια και τον Nathan, μετά από μια πολύ κλειστή και προσωπική διαδικασία, κάναμε πολλούς αυτοσχεδιασμούς, συζητήσαμε, βγάζοντας από μέσα μας πράγματα που δεν είχαμε μοιραστεί με κανέναν άλλον μέχρι τότε. Κάτι σαν ψυχοθεραπεία. Αυτό όλο το «απλώσαμε» μέσα στο «Δάσος» και πλάσαμε τους προσωπικούς μας ήρωες και τις ιστορίες τους.

Αυτοβιογραφικές πινελιές

Ο Άγγελος μας είχε πει, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, να κρατάμε ημερολόγια, από τη σκοπιά των ηρώων μας. Με γνώμονα αυτά δημιουργούσαμε, μετουσιώνοντάς τα τελικά σε ταινία. Το ημερολόγιο που ξεφυλλίζεται στην ταινία είναι το προσωπικό ημερολόγιο της εφηβείας μου, το οποίο εμπλουτιζόταν στα γυρίσματα από τις εμπειρίες του Χάρη, από τα συναισθήματά του, από την κάθε του αντίδραση σε ό,τι συνέβαινε «Μέσα στο Δάσος». Δεν υπήρχαν δύο κόσμοι γιατί οι ηθοποιοί βλέπαμε για πρώτη φορά τα μέρη κατά τη διάρκεια του γυρίσματος. Ακόμα και το κόκκινο σπίτι το πρωτοαντικρίσαμε στο δάσος πάνω στο γύρισμα.
Ό,τι έβλεπε ο ήρωας για πρώτη φορά το έβλεπα και εγώ.

Προϊστορία του Χάρη

Για το Χάρη γνωρίζω με τη φαντασία μου χιλιάδες πράγματα. Ό,τι μπορώ να θυμηθώ για μένα μπορώ να θυμηθώ και για το Χάρη, δεν υπάρχει γωνία στη ζωή του ήρωά μου, που να μην την έχω εξερευνήσει. Είναι ένα καλό πλάσμα και έξυπνο, αν και στην ταινία δεν έχει σημασία τελικά ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε.

Ερωτική επιθυμία

Ο χαρακτήρας μου δεν είναι σεξουαλικά καταπιεσμένος από την άποψη ότι δε γνωρίζει ποιος είναι, αλλά ακριβώς επειδή γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι, χωρίς να του έχει δοθεί η ευκαιρία μέχρι τώρα να το εκφράσει. Μάλλον πρώτη φορά δραστηριοποιείται σεξουαλικά στην ταινία. Παρ’ όλο που είναι πολύ απελευθερωμένος μέσα στο μυαλό του δεν έχει τολμήσει να διεκδικήσει τα πάθη του. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από την ερωτική επιθυμία χωρίς όμως το κοινωνικό περιτύλιγμα, εισβάλλει κατευθείαν στον πυρήνα του πόθου.

Τα πλάσματα του Δάσους

Χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποβάλεις όλη σου τη ζωή. Κοιμάσαι σε μια σκηνή στην κορυφή ενός βουνού, αλλά είσαι εσύ, τα κουβαλάς όλα μαζί σου. Το δάσος σου βγάζει μια μοναξιά, νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα. Σιγά-σιγά γίνεσαι μέρος του περιβάλλοντος και στην πραγματικότητα το απέραντο δάσος σου επιφυλάσσει πιο πολλούς κανόνες από όσους νόμους μπορεί να σου επιβάλλει μια πόλη. Το δάσος είναι πιο πυκνό και σκοτεινό, σε έναν τεράστιο κόσμο υπάρχεις μόνο εσύ και το αντικείμενο της ερωτικής σου επιθυμίας. H σεξουαλικότητα εξωτερικεύεται πιο βίαια γιατί είσαι μόνο σώμα από ένα σημείο και μετά. Δε σε επιτηρεί και δε σε κρίνει κανένας. Ακούς πιο συχνά και πιο δυνατά το μυαλό σου.

Δειλά βήματα

Έβγαζα τα ρούχα μου και περπατούσα γνωρίζοντας ότι έχω γυμνές σκηνές, προσπαθώντας να εξοικειωθώ με την ιδέα. Χρειάστηκαν πολλά βήματα μέχρι να σταματήσω να κρυφοκοιτάζω πού είναι τα ρούχα μου, αν κάποιος ανασαίνει τριγύρω μου. Βλέπεις, λίγο-λίγο, πόσο ταιριάζει το γυμνό ανθρώπινο σώμα σου στη φύση και αρχίζεις να το συμπαθείς. Απελευθερώνεσαι γιατί δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος να του επιβάλλεις τη γύμνια σου. Εκεί κάπου αγάπησα το σώμα μου.

Ξεγυμνώνοντας τα ταμπού

Το γυμνό μου φαίνεται πιο δύσκολο από τη σεξουαλική πράξη. Η σκηνή μέσα στη θάλασσα σχεδόν μου στοίχισε μια σχέση. Οι ερωτικές σκηνές γυρίστηκαν όταν πια ήμασταν ερωτευμένοι μεταξύ μας και είχαμε ήδη φτιάξει αυτό που μας ενώνει. Σε μια ταινία πιο αυστηρή, «φώτα, κάμερα, πάμε» είναι σαφώς πιο δύσκολο, ενώ σε εμάς έγινε όταν και όπως έπρεπε να γίνει, χωρίς πίεση. Η κάμερα ήταν σαν το αόρατο τέταρτο σώμα, χωμένη ανάμεσά μας, χωρίς να μας υποτάσσει στην παρουσία της.
Ο αλληλοσεβασμός λειτούργησε ως γέφυρα κατανόησης.
Σε μία ταινία, άλλωστε, όπως αυτή, που μιλάει για τη σεξουαλική διερεύνηση, όσο περισσότερα πράγματα βλέπεις τόσο λιγότερο ηδονοβλεπτικά νιώθεις.
Η σκηνή του αυνανισμού είναι πολύ άγρια, με πολύ μοναξιά μέσα της. Ο ήρωας έχει φτάσει τόσο κοντά στη διεκπεραίωση όλων του των σεξουαλικών ονείρων, χωρίς να τα γεύεται τελικά. Όσο και να βλέπουμε σεξουαλικές σκηνές στη μεγάλη οθόνη, ο αυνανισμός παραμένει ταμπού στον κινηματογράφο αλλά και στη ζωή.

Παραμύθι δίχως αρχή και δίχως τέλος

Μια έκρηξη, κάτι τόσο πραγματικό και βίαιο, γίνεται η αφορμή για να χαθείς στη σιωπή, σε μια αιχμηρή βραδύτητα. Τα πράγματα κινούνται αργά αλλά ο εσωτερικός ρυθμός είναι έντονος. Όταν βλέπεις το περιπολικό, ακούς τον παφλασμό των κυμάτων,γιατί η ταινία δε θέλει να σε ξυπνήσει. Η ταινία ξεκινάει στο πουθενά και τελειώνει στο πουθενά. Η πρώτη και η τελευταία σκηνή δε βάζουν όρια, αντιθέτως νομίζω τα επεκτείνουν.

Στο ίδιο έργο ηθοποιός και θεατής

Θα ήθελα πολύ να δω ποιοι θα αγαπήσουν αυτοί την ταινία. Για μένα είναι σαν να κοιτάζω βίντεο διακοπών από τα παλιά. Νόμιζα ότι θα τις λείπανε κινηματογραφικές αρετές, αλλά τελικά είναι πάρα πολύ απολαυστική κινηματογραφικά, είναι ένα περίεργο, πειραματικό σινεμά. Μπορεί να διαβαστεί απολύτως ρεαλιστικά και εγκεφαλικά αλλά και εντελώς συμβολικά. Όταν δε μιλάει ο άλλος έχεις το χρόνο να νιώσεις. Όταν μιλάει σκέφτεσαι. Υπάρχει και αυτό το σινεμά, που σου ανοίγει ένα παράθυρο και σε αφήνει να αισθανθείς.

Άγγελος και Ιάκωβος

Αγαπώ πολύ τους σκηνοθέτες. Ένα σκηνοθέτης που εμπιστεύομαι και ένα σενάριο στο οποίο πιστεύω ήταν αυτό που φανταζόμουνα ως ιδανικό.
Θαύμασα τον Άγγελο για τη φωτογραφία. Διαθέτει την ταχύτητα και την εξυπνάδα να φτιάχνει καταπληκτικά κάδρα. Να προλαβαίνει τα σύννεφα, τις σκιές και τρία παιδιά που κάνουν ό,τι θέλουν. Ένιωθα, βλέποντας την ταινία, πόσο πολύ μας αγαπούσε ο Άγγελος την ώρα που τραβούσε. Οι οδηγίες του ήταν πιο πολύ σιωπηλές, σαν να μας τις σιγοψιθύριζε στο αυτί.

Κινηματογραφώντας χωρίς προβολείς

Ήταν πολύ απελευθερωτικό, όταν ξυπνάς αναμαλλιασμένος και είσαι πέντε μέρες άλουστος, δε θες πάνω σου ούτε ζεστά φώτα ούτε να σε βάφουνε. Τέτοιες μέρες, μπορούσα να μη δείξω σε κανένα πλάνο το πρόσωπό μου στον Άγγελο και να προκύψει κάτι διαφορετικό και στην ταινία. Άφησα πίσω μου κάθε τεχνική που ήξερα από τη σχολή και αφέθηκα στο Φραντζή. Έζησα τα δύο είδη κινηματογράφου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό με σόκαρε.

Υδάτινος Φόβος

Δεν ήθελα να κοιτάω την κάμερα ούτε να σταματήσω το γύρισμα αλλά φοβάμαι τις βάρκες και τη θάλασσα. Όλο το σκηνικό με τη σπηλιά, οι πέτρες που πέφτανε και το παγωμένο νερό με έκανε να «σβήσω». Πρώτη φορά σταμάτησε το γύρισμα εξαιτίας μου αλλά τελικά έβαλα το φόβο μου στο ρόλο.

Όνειρα

Με το δάσος «έχασα» ένα όνειρο. Δεν είχα προνοήσει να κάνω κι άλλα και αυτά που φανταζόμουνα ήρθαν πολύ νωρίς. Άφησα μια σχολή για να κάνω μια ταινία, γιατί ένιωσα ότι αυτό θα με κάνει πραγματικά ηθοποιό. Τώρα βρίσκομαι σε μια εσωστρεφή διαδικασία. Η ιδέα ότι μπορεί να γίνει σινεμά με μία κάμερα με «ξύπνησε» και άρχισα να καταπιάνομαι και εγώ λίγο με το βίντεο. Ό,τι κάνω είναι γιατί δεν μπορώ να μην το κάνω.

«Μέσα στο Δάσος»

Πρωταγωνιστούν Κάτια Γκουλιώνη, Ιάκωβος Καμχής, Nathan Pissoort
Σκηνοθεσία Άγγελος Φραντζής
Σενάριο Άγγελος Φραντζής σε συνεργασία με τους Κάτια Γκουλιώνη, Ιάκωβο Καμχή, Nathan Pissoort
Διεύθυνση Φωτογραφίας Άγγελος Φραντζής
Παράλληλο Δρώμενο για την ταινία:
http://www.beton7.com «This is Not A Love Song»

Ιάκωβος Καμχής
deneisaidentro.blogspot.com
twitter.com/iacovos_camchis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s